elbil

ELBIL OCH ELHYBRIDER

plug-in hybrid

Skillnaden mellan elbil, hybrid och plug-in hybrid

Det kan verka lite snårigt när man börjar prata om elbilar, hybrider och plug-in hybrider, men i själva verket är det ganska enkelt. Alla tre biltyperna har det gemensamt att de har en elmotor och ett batteri.

Elbilen drivs enbart av elmotorn, och du laddar den via en laddstolpe eller ett vanligt eluttag.

Hybridbilen har både en elmotor och en bensinmotor som driver bilen tillsammans, på det sätt som är mest effektivt och miljövänligt. Hybridbilen laddar upp sitt batteri automatiskt medan du kör.

Plug-in hybriden har precis som hybriden både el- och bensinmotor. Skillnaden är att du kan ladda plug-in hybriden via en laddstolpe eller eluttag precis som elbilen.

Kia kan tack vare sitt breda modellutbud erbjuda alternativ inom alla tre biltyperna, men den här gången tänkte vi fokusera lite extra på plug-in hybriden.

Hur fungerar en plug-in hybrid?

Båda våra nya plug-in hybrider, helt nya Kia Niro Plug-In Hybrid och helt nya Kia Optima Sportswagon Plug-In Hybrid är så kallade parallellhybrider. De drivs både av el- och bensinmotor, tillsammans eller var för sig. Förbränningsmotorn driver drivhjulen via växellådan och elmotorn ger extra kraft vid behov. Vid normal körning drivs bilen av en kombination av de olika motorerna vars samspel styrs av sofistikerad elektronik för att nå optimal verkningsgrad och prestanda.

Båda våra plug-in hybrider är förinställda på prioriterad eldrift. Då drivs bilen på el tills batterinivån blir låg och bensinmotorn griper in. Bensinmotorn kan startas även i el-läge för uppvärmning och nedkylning i kupén. På så sätt används batteriet för att förlänga räckvidden, inte för att styra temperaturen i bilen. Vill man undvika att bensinmotorn startas så kan man stänga av luftkonditioneringen, förutsatt att bilen är i el-läge. Rattvärme och stolsvärme däremot påverkar inte räckvidden. Det tar ungefär fem timmar att ladda batteriet fullt om man laddar via ett vanligt eluttag, men om man skaffar en särskild laddbox kan man få ner tiden till hälften.

Optima_SW_Plug_In_Hybrid_Lifestyle7_5